söndag 16 januari 2011

Glögg

I julas provade jag på att göra egen glögg, och den blev faktiskt väldigt bra. Och den var väldigt enkel att göra, fast den tar sin tid.


Recept, 2 flaskor

3 bitar hel kanel
20 hela kryddnejlikor
3-4 bitar hel, torkad ingefära
2 tsk hela kardemummakärnor
5-6 pomeransskal
4 dl russin
350 ml okryddat brännvin
2 flaskor enkelt rött vin
5-6 dl socker
 
Lägg alla kryddorna i en burk eller bunke som kan förslutas tätt. Jag använde en diskad gammal rödbetsburk av glas. Häll sedan på brännvinet och låt stå i fyra dagar. Vänd lite på burken någon gång varje dag så att kryddorna blandas lite. Sila sedan bort kryddorna och häll brännvinet i en kastrull. Häll ner de två vinflaskorna och sockret. Värm upp så sockret blandas med vinblandningen och häll på flaska. Värm inte mer än ca 65 grader om du inte vill ha alkoholfri glögg.

 Rosetter kring så blir det lite mer festligt.

3 kommentarer:

  1. Eftersom vi var en av de lyckliga som fick en flaska i julklapp så kan vi berätta att glöggen var supergod. Blossa kan slänga sig i väggen.

    SvaraRadera
  2. Jag fick provsmaka en liten skvätt, håller med föregående inlägg.

    SvaraRadera
  3. Nästa gång (första advent 2011?) så blir det nog en större sats! Glöggen håller sig i ca 3 månader om den förvaras kylt så man kan lika gärna passa på att fixa lite mer på en gång, så har man sin glögg hemma sen, eller för att ta med till fika. :)

    SvaraRadera