söndag 18 juli 2010

Äppelpaj!

Ikväll bakades det äppelpaj som serverades med äkta hemgjord vaniljsås!

Varm paj med kall vaniljsås uppställt på vedspisen.


Recept Äkta vaniljsås

1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk socker
2 tsk potatismjöl

Skär ett snitt längs vaniljstången. Lägg den i en kastrull och häll över 3 dl av vispgrädden som får koka upp. Ta av värmen och låt kallna i ca 15 minuter, ta sedan upp vaniljstången. Vispa ihop äggulorna, sockret och potatismjölet med lite av vaniljgrädden. Blanda sedan ner i resten av grädden igen. Låt sjuda tills såsen börjar tjockna. Låt kallna. Vispa de resterande 2 dl vispgrädde och vänd ner i den kalla vaniljsåsen. Klar att servera, men kan förvaras i kylskåp om den behövs.


Recept Äppelpaj

ca 5 äpplen
2 msk socker
1 tsk kanel
Smuldegen
4 dl vetemjöl
200 gram smör
2 msk socker

Skala, kärna ur och skiva äpplerna. Lägg i en ugnsfast form. Strö över sockret och kanelen. Blanda sedan mjölet och sockret till degen i en bunke. "Smula" ner smöret som sedan blandas med mjölet och sockret utan att bli kletigt utan smuligt. Häll ner över äpplerna i formen. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter i 225 grader.

Eftersom det är smuldegen som är godast så består det här receptet av en dubbel sats smuldeg.



3 kommentarer:

  1. Bilderna var fina, men smaken var bättre....:-)

    SvaraRadera
  2. 5dl vispgrädde... Först 3dl på vaniljstången sen 2dl till i det, sen ska man vända ner 2dl vispad grädde i alltihopa.. Det blir ju 7 dl... ;)

    SvaraRadera
  3. Nja, om man läser riktigt noga så skrev jag: "Vispa ihop äggulorna, sockret och potatismjölet med -lite- av vaniljgrädden. Blanda sedan ner i resten av grädden igen." Utöver dessa tre ska sedan de slutgiltiga 2 dl av grädden i. :)

    När jag gjorde såsen trodde jag faktiskt den skulle bli mer såsig istället för så krämig.. Men som sagt, det blev gott ändå! :)

    SvaraRadera