fredag 25 juni 2010

Glad midsommar!

Idag blev det en riktig matdag! På dagen hade vi sill-lunch och på kvällen blev det midsommarmiddag. Sill-lunchen var riktigt midsommarklassisk med matjesill och egenodlad färskpotatis samt gräddfil med gräslök. Middagen var en trerättersmiddag i sommarens tecken.

~Förrätt~

Smörgåstårtbakelse med räkor och lax.


Recept, 4 portioner (http://www.recept.nu/1.164971/recept.nu_redaktionen/forratter/fisk_skaldjur/smorgasbakelse_med_skagenrora_och_lax)

12 skivor vitt formbröd
Skagenröra:200 g skalade räkor
1 dl finhackad dill
1/2 citron
1 dl majonnäs
1/2 dl crème fraiche
Laxröra:
200 g rökt lax
1 dl finhackad dill
1 dl majonnäs
1/2 dl crème fraiche
Att klä bakelsen med:
1 dl majonnäs
1/2 dl crème fraiche
1 dl hackad persilja
Salt och malen vitpeppar
Räkor
80 g ishavsrom

Skagenröra: Finhacka dill och blanda med majonnäs och crème fraiche till en jämn smet. Hacka räkorna och rör ner. Pressa saften ur citronen. Krydda med citronsaft, salt och peppar.

Laxröra: Finhacka dill och blanda med majonnäs och crème fraiche till en jämn smet. Strimla laxen och vänd ner, krydda med salt och peppar.

Rör ihop crème fraiche och majonnäs att klä bakelsen med, krydda med salt och peppar. Tryck ut runda cirklar ur brödskivorna med ett glas. Lägg skagenröra på en av cirklarna, lägg på en skiva bröd och lägg på laxröra. Avsluta med en sista brödskiva som lock och bre crème fraiche- och majonnäsblandningen på och runt om bakelsen. Rulla den sedan i hackad persilja och bre på rom och dekorera med en eller flera räkor.

~Varmrätt~

Grillad marinerad fläskfilé med potatisklyftor och en lätt sallad.


Recept (Kött: Pappa, Potatis: Jag, Sallad: Mamma)

Fläskfilé
Improviserad marinad
Potatis
Olivolja
Salt
Tomat
Gurka

Receptbeskrivningen över varmrätten blir tyvärr inte bättre än såhär. Det blev en "vi tar vad vi har hemma" till varmrätt (ganska otippat faktiskt) och det blev ändå jättegott! Men maten höftades fram med det vi hade hemma = ingen koll på ingredienser eller mängder.

~Efterrätt~

Jordgubbspannacotta med vaniljstång


Recept, 4 portioner

2 st gelatinblad
1 st vaniljstång
5 dl vispgrädde
0.5 dl strösocker
300 g jordgubbar

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter. Koka upp grädden med sockret och vaniljstången som du skurit ett jack i (ta ut fröna om det finns några). Lägg i gelatinbladen och rör till en jämn sås. Mixa jordgubbarna till en puré som du blandar ner i såsen. Plocka upp vaniljstången och häll såsen i fina portionsglas som får stå i kylen och stelna i minst 3 timmar.

Glad midsommar! (vår egengjorda midsommarstång!)

1 kommentar: