söndag 24 oktober 2010

Fiskgratäng

Ikväll lagade jag en lättuggad, men väldigt god ändå, fiskgratäng. Det är ett par moment att genomföra men med lite planering tajmas allt jättebra!


Recept, 4-5 portioner

400 gram sej, eller annan vit fisk
4 dl vatten
1,5 fiskbuljongtärning
Potatismos
1 kg potatis
1,5 dl mjölk
Smör
Hackad dill
Sås
2,5 msk vetemjöl
2,5 dl fiskbuljong
2,5 dl mjölk
300 gram purjolök
3 stora eller 4 små kokta ägg
Hackad dill

Börja med att koka potatisen (även äggen kan börja kokas, det gör inget om de får stå och vänta en stund senare). När den är kokt så häll av vattnet och tillsätt mjölk, margarin, dill, salt och peppar och stampa potatisen till ett mos.

Under tiden potatisen kokar skärs fisken i skivor, ca 8 stycken på ett 400 grams fiskblock. Koka upp vatten och buljongtärningarna i en traktörpanna (går bra med en wokpanna också). Sjud fisken i några minuter så att köttet blir vitt och fast. Ta upp fisken med en hålslev eller stekspade och lägg den i en smord form. Spara buljongen här, den används till såsen!


Vispa ut vetemjölet i lite av mjölken i en kastrull och häll sedan på  resten av mjölken och fiskbuljongen från tidigare. Låt såsen koka i 5 minuter tills den tjocknar, salta, peppra och strö ner dillen. Hacka purjolöken och de kokta äggen grovt (jag använde en äggskivare två gånger så äggen blir delade på längd och bredd). Rör ner lök och ägg i såsen. Lägg moset runt om fisken i formen och häll sedan på såsen. Gratinera i 250 grader i ca 5 minuter. 

Omringad av potatismos.

Vill man ha en fastare gratäng gör man bara hälften av såsen och häller över. Kan vara trevligt att variera ibland? Totalt ger denna rätt, per portion, ca 490 kcal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar