söndag 2 augusti 2015

Blåbärssylt

Hemkokt blåbärssylt från egenplockade bär! 


Recept
1 kg blåbär
650 gram strösocker

Rör ihop bär och socker i en kastrull. Sätt på värmen och låt koka i ca 15 minuter. Gör sylttestet, dvs lägg en klick sylt på en tallrik (låt gärna tallriken stått i kylen innan) och låt svalna. Dra sedan en sked genom sylten, om den inte flyter ihop så är den klar. Min sylt behövde koka i ca 20 minuter innan den var klar. Blåbärssylt blir gärna rätt rinnig. Häll upp i burkar och låt svalna!


Om mängden socker motsvarar 65% av bärmängden ska mikroorganismerna tydligen inte längre kunna överleva och du slipper att sylten t.ex. börjar mögla. 

Man ska inte heller röra runt i sylten när den kokar, det kan nämligen få sockret att rekristallisera och sylten blir då klumpig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar