lördag 17 april 2010

Banan och choklad "glass"

Idag gjorde jag ett mellanmål (eller efterrätt!) som var jättegod. Det är ungefär som choklad och bananglass/kyld mousse fast utan all grädde. Detta mellanmål (eller efterrätt) innehåller inte heller en massa tomma kalorier.


Recept 2 port:

2 bananer (frysta!!)
2 msk honung (flytande är enklast men vanlig går också bra)
2 msk kakao
ca 4 msk mjölk för att det ska blandas väl

Skiva bananerna grovt och mixa tillsammans med kakaon och honungen. Tillsätt mjölk lite pö om pö för att det ska gå lättare att mixa. Jag uppskattade ca 4 msk mjölk men det kan nog fungera med mindre än så. För mycket mjölk gör "glassen" mer flytande så var försiktig med mängden. Häll upp i fina glas!

Per portion: 213 kcal (vilket är mycket lite för en efterrätt och ganska lagom för ett mellanmål)


Banan:

- Kalium, en banan (105g) ger 13% av dagsbehovet för kvinnor och 8% för män.
- Magnesium, en banan ger 12% av dagsbehovet för kvinnor respektive 10% för män. Precis som med kalium behövs det för att både nerver och muskler skall fungera. Ett tillräckligt intag är viktigt för att förebygga både hjärt-kärlsjukdomar och benskörhet.
- Vitamin B6, en banan ger 50% av dagsbehovet för en kvinna och 40% för män! Även här har vitaminet en roll i skyddet mot hjärt-kärlsjukdomar.

Kakao:

- Kakao innehåller antioxiderande polyfenoler precis som grönt te. Polyfenoler anses ha en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar och många andra allvarliga sjukdomar.
- Kakao innehåller ämnen som piggar upp och som gör konsumenten gladare.

Honung:

- Honung innehåller mycket antioxidanter.
- Honung är en god källa till C-vitamin och innehåller små mängder av järn, koppar, mangan, kalcium, kalium, natrium, fosfor och magnesium.

Så med andra ord bör man nästan äta detta mellanmål/efterrätt! Det är bra för hälsan!2 kommentarer:

  1. Kanon, när får jag smaka/pappa

    SvaraRadera
  2. Ser väldigt god och näringsrik ut, du har lagt ner mycket arbete på innehållsinformationen.

    SvaraRadera