tisdag 20 april 2010

Solrosbröd

Jag fortsätter på "fiber-temat". Ikväll har jag bakat bröd. Har testat att baka bröd flera gånger men det har aldrig blivit riktigt bra. Men detta blev faktiskt bra, och väldigt gott! Gillar man solrosfrön så kommer man älska detta bröd!

Direkt från ugnen.


Recept, 8 bullar/frallor

1 dl solrosfrön
25 g jäst
2.5 dl vatten
½ tsk salt
1 msk olja
1 dl grahamsmjöl
1 dl vetekli
ca 5 dl vetemjö

Fibrer per bulle: 3,78 gram
Energi per bulle: 224 kcal (112 kcal om du äter en halv bulle vilket brukar räknas som en portion)

- Smula jästen i en bunke och rör ut med fingervarmt vatten.
- Rör ner salt, olja, kli, solroskärnor och grahamsmjöl.
- Arbeta ner vetemjöl tills degen känns smidig. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 40 minuter.
- Ta upp degen och arbeta den smidigt i några minuter. Forma 8 bullar och lägg på en plåt.
- Låt jäsa under duk i 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla bröden med vatten eller smält smör. Grädda bröden i 15 minuter längst ner i ugnen.
- Låt svalna.

 Nästan uppäten. Lite dåligt med pålägg, men det får det bli bättre med tills imorgon när det är dags för frukost!

I en av dessa bullar/frallor var det alltså 3,78 gram fibrer. Detta kan jämföras med andra bröd som (per skiva)

Pågen Lingon grova: 2,6 gram (100 kcal)
Falu Rågrut: 2 gram (41 kcal)
Pågen Osötad Kornelle: 2,31 gram (87 kcal)
Pågen God form: 2,5 gram (104 kcal)
Polarkraft Frisk och fröig: 3,4 gram (196 kcal)
Polarkraft Extrem: 8,2 gram (168 kcal)

Som ni ser så varierar både fiber och kaloriinnehållet ganska kraftigt.


1 kommentar:

  1. Brödet såg väldigt gott ut även utan pålägg. Nybakat bröd ska man äta när det är jummet med bara bordmargarin och kall mjölk.

    SvaraRadera