måndag 3 januari 2011

Oxfilé Wellington

Receptet på Oxfilé Wellington inspirerades av Per Morbergs recept som finns på recept.nu. Enda skillnaden egentligen var att jag i duxellmassan bytte ut champinjonerna mot kantareller.


Recept, 4 portioner

800 gram färsk oxfilé (jag använde knappt 400 gram för två personer och det blev ändå över till nästa dag)
2 st smördegsplattor (finns färdigkavlade från Sarah Lee att köpa vid pizza-kiten, jag använde 2 rullar) 
2 st ägg till pensling
salt och peppar
smör och olja till stekning

Duxellmassa
500 g färska eller förvällda kantareller
300 g rökt sidfläsk  
6 st schalottenlökar
4 msk tomatpuré
0.5 dl hackad färsk timjan (jag använde torkad, fungerade fint fast jag använde knappt en matsked)
3 nypor vetemjöl att reda av med

För duxellmassan: Hacka kantarellerna, sidfläsket och löken fint, lägg i en stor panna och låt koka ihop så nästan all vätska är borta. Rör ner tomatpurén, krydda och red av. Ställ att svalna.

Sedan: Putsa oxfilén, salta och peppra och bryn den sedan hastigt så att den får färg. Låt svalna av. Rulla ut ena smördegsplattan och lägg oxfilén på mitten av den. 

 
Täck filén med duxelmassan. 


Pensla smördegen runt om filén med ägg. Rulla ut den andra smördegsplattan och lägg den över filén och duxelmassan så den täcker ordentligt. Skär bort onödig deg från smördegsplatta 2 så att den endast täcker filén ända ner till platta 1. Skär nu bort överflödig deg från platta 1 så endast ca 3 cm återstår runt om och pensla med lite mer ägg om det behövs. Vik upp degen från platta 1 upp mot platta 2 och tryck till så det blir tätt. Använd dem bortskurna degen för att t.ex. göra fina mönster och dölja fula skarvar. Glöm inte att pensla allt med mera ägg. 


Nu kan den vila i kylen tills att det är dags att grädda. Gräddningen sker i ca 35-40 minuter i 175 grader. Låt vila efter gräddning så inte köttsaften rinner ut när du skär upp.

Madeirasås
4 st schalottenlökar
1 st liten morot
1 knippe bladpersilja
1 dl madeira
4 dl kalvfond
1 msk tomatpuré
1 msk smör
En skvätt grädde

När oxfilén vilar kan du passa på att göra såsen. Hacka morot och lökar fint. Fräs lätt i en kastrull i lite smör. Rör ner tomatpurén och sedan madeiran. Strö ner persilja och blanda ner kalvfonden. Krydda och rör ner en liten skvätt grädde som rundar av lite. Sila såsen innan servering.

Direkt från ugnen.

Serverat med lite haricots verts.

Imorgon kommer receptet för Crème brûlée.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar