lördag 1 maj 2010

Valborg!

På valborgskvällen lagade vi en riktig trerättersmiddag. Det blev:

Förrätt

Chevrétoast på en salladsbädd med kokta rödbetor toppat med honung, olivolja, pinjenötter och balsamvinäger.


Recept, 4 portioner

Chevréost, en rulle
Baguette (eller annat bröd till toasten som passar bra)
Bladsallat
2 normalstora rödbetor
Honung, flytande
Olivolja
Pinjenötter
Balsamvinäger.

- Skölj rödbetorna och koka dem (20-60 minuter beroende på storlek). Gnid eller skär av skalet när de är färdiga (ha gärna påsar på händerna då rödbetor färgar ganska mycket). 
- Skär brödet i lagom stora skivor. Smöra dem lite och lägg på osten (skuren i skivor). 
- Gratinera i ugn (ca 200 grader) tills osten smält och brödet precis börjat få färg. 
- Lägg salladsbladen på tallrikarna och lägg på toasten. Ringla över lite honung, olja, balsamvinäger och strö över pinjenötterna. Lägg de tärnade rödbetorna vid sidan om.


Varmrätt

Baconlindad och örtfylld fläskfilé med klyftpotatis, ärtor och bearnaisesås.


Recept, 4 portioner

En fläskfilé
1 paket bacon
Riven ost
Basilika
1 citron
Potatis, ca 8 stycken
Ärter
Bearnaisesås

- Putsa fläskfilen och skär en lång skåra längs filén. Lägg i skåran den rivna osten, lite rivet citronskal och baskilikan. Stäng igen och linda baconet runt hela filén så den hålls stängd. 
- Skala och skär potatisen i klyftor. Pensla på olja och salta. 
- Bryn filén så den får lite färg. 
- In med fläskfilén och klyftpotatisen i ugnen (ca 225 grader) i ca 25-35 minuter beroende på ugn.
- Koka eller värm på ärterna.
- Servera!


 Efterrätt

Panacotta på vit choklad med jordgubbar.


Recept, 4 portioner

4 dl vispgrädde
100 gram vit choklad
2 gelatinblad
Jordgubbar

- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. 
- Koka upp grädden och lägg i chokladen och låt den smälta. 
- Ta upp geltinbladen, krama ur vattnet och lägg i chokladblandningen. Rör om tills allt är smält. 
- Häll upp i fina portionsglas och låt stå kallt i kylen i minst 3 timmar.
- Skär jordgubbarna i mindre bitar och garnera sedan panacottan. Det är lättare att äta alltsammans om jordgubbsbitarna är lite mindre.

Garnerar panacottan innan servering.

2 kommentarer:

  1. Vilken lyxig och god middag!!

    Din blogg är jättefin, kommer kika in här fler gånger :)

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att du uppskattar den! Själv följer jag din blogg och tycker den är jättebra. =)

    SvaraRadera