måndag 11 juni 2012

Köttbullar med makaroner

Jag föredrar att göra mina köttbullar i ugn då man slipper mycket av stekoset. Det är lättare att få fin form på dem då också.


Recept, 5-6 portioner

800 g köttfärs
4 msk ströbröd
1 dl mjölk
1 finhackad gul lök
persilja
vitpeppar
salt

Sätt ugnen på 200 grader.
Stek den hackade löken lite försiktigt så den blir genomskinlig. Blanda ströbröd och mjölk så ströbrödet sväller. Blanda ströbröd och lök med färsen. Rör ner hackad persilja, vitpeppar och salt (snåla inte med kryddorna). Blanda ordentligt så färsen blir jämn.
Ta fram en blöt skärbräda. Rulla färsen till köttbullar med lite våta händer (färsen formar sig bättre och kladdar inte så mycket då). Lägg en smörklick i ugnsformen och låt smälta i ugnen. Ta ut formen igen och lägg i köttbullarna. Stek i ugnen i ca 25 minuter (plus/minus 5 minuter beroende på storleken på köttbullarna). 

Mina köttbullar behövde nästan 30 minuter, men de var väldigt stora. Ta gärna och vänd på dem efter halva tiden.

Ute ur ugnen, något mindre än innan. Om man vill få ännu finare stekyta på dem kan man bryna dem lite först innan man steker klart i ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar