Min matlåda, stekt fläskfilé och blomkålsmos. Gurkan förvaras i separat liten låda.
Sambons matlåda, stekt fläskfilé och potatisklyftor.
Recept, 2 port
10 skivor fläskfilé, 290 kcal
500 g blomkål, 115 kcal
(450 g potatis, 342 kcal)
0,5 dl mjölk 3%, 30 kcal
1 msk smör, 99 kcal
100 g gurka, 12 kcal
200 g Bearnaisesås, 1180 kcal
Totalt (med blomkål, ingen potatis och ingen bearnaisesås): 546 kcal
Per portion: 273 kcal
Totalt (med potatis, ingen blomkål och ingen mjölk): 743 kcal
Per portion: 371 kcal
Med bearnaisesås till potatisalternativet (min sambos favorit) får man en total kcal på: 1923 kcal
Och per portion med bearnaisesås: 962 kcal
Slutsats? Smakar det så kostar det! Tur är väl att sambon ska lägga på sig och inte tvärtom.
Fläskfilén putsades, skivades och slutligen stektes med salt, peppar och rosmarin. Under tiden kokades blomkålshuvudet. När det var färdigkokt behandlades det som om jag gjorde potatismos, dvs det mosades och geggades runt med mjölk och smör. Behövdes inte så mycket mjölk som vid potatismos dock. Potatisen skalades, skars i klyftor, penslades i olivolja och saltades. De fick vara i ugnen i ca 20-25 minuter i 225 grader. Ner i matlådor, färdigt!
Fläskfilé med blomkålsmos och gurka hade en fördelning som såg ut såhär:
Protein: 49%
Fett: 33%
Kolhydrater: 18%Vikt: 432 g/portion
Fläskfilé med potatis och gurka hade en fördelning som såg ut såhär:
Protein: 36%
Fett: 24%
Kolhydrater: 40%
Vikt: 382 g/portion
Energi 2480 kJ/ 590 kcal
Protein 1 g
Kolhydrater 0,5 g
Fett 65 g
Håll tummen nu för att blomkålsmos funkar i matlådor, mickrade dagen efter!
Blomkålsmos måste jag testa. Det lät både gott och nyttigt. Gick det bra att värma upp det i mickron?
SvaraRaderaEn bra sak som du gör på din sida, är att du skriver energi deklaration.
Hälsningar Berit