Igår var det kanelbullens dag och då måste man ju baka bullar. I alla fall om man har en sambo som äääälskar bulldeg. Jag får väl också erkänna att det kan vara rätt gott att nypa av en bit som är bredd med smör, socker och kanel.
Vi hade tyvärr inget pärlsocker hemma, men bullarna blev goda ändå!
Recept, många bullar
50 gram jäst
5 dl mjölk
100 gram smör
1/2 tsk salt
1,5 dl socker
ca 13 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll ner mjölken. Värm blandningen till 37 grader och häll över jästen som får smälta under omrörning. Blanda ner salt, socker och häll i vetemjölet lite i taget. Arbeta till en deg som släpper bunkens kanter. Låt jäsa i ca en timme under bakduk.
Ta upp degen och arbeta den smidig med lite extra mjöl. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel. Bre degen med rumstempererat smör och strö över socker och kanel. Rulla ihop till en rulle och skär den i lagom stora bitar (bullar). Lägg på en plåt på bakplåtspapper och låt jäsa i ca 20 minuter under bakduk igen. Sätt på ungen på 250 grader. Pensla med vispat ägg och strö över pärlsocker om det önskas. Grädda i ca 8-9 minuter. Låt svalna under bakduk.
Mycket smör ger goda bullar!
Detsamma gäller kanel!
Innan pensling och ugn.
God bulle! Goda att frysa också.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar