Hemkokt blåbärssylt från egenplockade bär!
Recept
1 kg blåbär
650 gram strösocker
Rör ihop bär och socker i en kastrull. Sätt på värmen och låt koka i ca 15 minuter. Gör sylttestet, dvs lägg en klick sylt på en tallrik (låt gärna tallriken stått i kylen innan) och låt svalna. Dra sedan en sked genom sylten, om den inte flyter ihop så är den klar. Min sylt behövde koka i ca 20 minuter innan den var klar. Blåbärssylt blir gärna rätt rinnig. Häll upp i burkar och låt svalna!
Om mängden socker motsvarar 65% av bärmängden ska mikroorganismerna tydligen inte längre kunna överleva och du slipper att sylten t.ex. börjar mögla.
Man ska inte heller röra runt i sylten när den kokar, det kan nämligen få sockret att rekristallisera och sylten blir då klumpig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar