söndag 27 november 2011

Fläskfilé i champinjonsås

Ikväll lagde jag fläskfilé i champinjonsås. Jättelätt att göra och kräver inte alls många ingredienser.


Recept, 4-5 port
1 hel fläskfilé, ca 600 g
400 g färska champinjoner
2 schalottenlökar
4 dl matlagningsgrädde
0,5-1 msk soja
Hackad persilja
Salt, peppar

Putsa fläskfilén och skär den i skivor. Salta och peppra och bryn fläskfilébitarna i en gryta. Ta upp bitarna och lägg istället ner hackad schalottenlök så den får mjukna något, lägg sedan ner champinjonerna som du skivat. Rör om noga, låt steka på tills champinjonerna avgett tillräckligt med vätska (de krymper ganska rejält i storlek). 

Lägg tillbaka fläskfilén och häll på grädden. Rör om och droppa sedan ner sojan (ger såsen lite roligare färg, det kan lätt bli lite grådaskigt annars). Rör ner den hackade persiljan innan servering. Red av om det behövs. Servera med t.ex. potatis och ärtor.

Jag har lagat det här en gång förut (något annorlunda), det inlägget hittar du här!

torsdag 24 november 2011

Currylax i ugn

Här är ett nytt favoritrecept på lax! Om man inte gillar så stark mat så rekommenderar jag att man tar lite mindre curry.

 Det ser kanske inte så aptitligt ut men det var gott. Maten åkte rakt ner i matlådor för att ätas till lunch nästa dag.

Recept, 4 port
4 laxfiléer
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 dl cremefraishe
1/2 dl mjölk
2 msk curry
2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar

Lägg laxen i en smord form, salta och peppra. Hacka purjolök och lägg i en bunke. Pressa ner vitlök och blanda ner cremefraish och mjölk. Blanda ner curryn så den fördelar sig jämt och blanda sedan ner den rivna osten. Bred blandningen jämt över laxfiléerna. Tillaga i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter. Servera med kokt potatis eller ris.

 Direkt ur ugnen. Om man kollar noga så ser man 4 laxfiléer under täcket av curry och purjolök.

Trots att det inte är så mycket rinnig sås så blev maten inte alls torr.

onsdag 23 november 2011

Matpaj av västerbottenost, skinka och broccoli

Ikväll lagade jag en matpaj gjord på västerbottenost, skinka och broccoli. Fast jag hade egentligen inte skinka utan kalkonpastrami, godare så...


Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
1/2 tsk salt
1 ägg

Blanda mjöl och salt. Fördela smöret i mjölblandningen och knäck till sist ner ägget. Arbeta till en smidig deg och tryck ut den i en pajform. Ställ in i kylen i ca 30 minuter. Nagga degen med en gaffel och förgrädda sedan skalet i ugnen på 200 grader i ca 5-10 minuter.


Fyllning
200 g skinka (jag använde som sagt pålägg, kalkonpastrami)
Broccoli (efter tycke och smak)
4 dl riven ost
4 ägg
3 dl mjölk eller matlagningsgrädde
Salt och peppar

Vispa ihop mjölk/grädde och ägg. Salta och peppra, rör ner osten. Skär skinkan i lagom bitar och förväll broccolin något (jag använde fryst broccoli som jag la ner i kokande vatten i ca 30 sek-1 minut). Lägg skinkan och broccolin (som fått rinna av ordentligt) i det förgräddade pajskalet.

Häll på ost/ägg/mjölk blandningen och se till att den fördelas bra. Grädda i ugnen i ca 30 minuter på 200 grader.

Om pajen inte riktigt har stelnat men fått fin färg så kan du lägga över aluminiumfolie. Då blir pajen ordentligt tillagad men inte bränd på ytan.

söndag 20 november 2011

Gryta på lövbiff

Ikväll gjorde jag en gryta som fick koka länge. Hade tänkt att ha ris till, men det fanns det inget, så det blev jättepasta istället vilket fungerade ganska bra. =)


Recept (på ett ungefär)

400 g lövbiff
1 gullök
1 paprika
3 soltorkade tomater
1 burk champinjoner
1 paket bacon
1,5 burk finkrossade tomater
1/2 burk creme fraishe
2 msk kalvfond
1,5 msk soja
Hackad persilja
Salt och peppar

Stek lövbiffen som du skurit i långsmala skivor. Häll ner hackad lök, paprika, finhackade soltorkade tomater och champinjoner. Stek baconet (även det finskuret) i en separat panna och lägg sedan ner det i grytan. Häll på tomater, creme fraishe, fond och soja. 

Krydda med persilja, salt och peppar. Låt koka i ca 40 minuter så lövbiffen får en chans att bli lite mör, men se till att inte all vätska kokar bort, då får du fylla på med lite vatten då och då. Servera med ris eller pasta.


måndag 7 november 2011

Tillägnat Micke på NEVT. =)

Idag har jag bakat! Det blev ridlägerkakor, kompakta, kladdiga och goda. Passar bra när man ska baka åt många eftersom det görs i långpanna. Ett h*****e att diska pannan sen bara.


Recept

4 ägg
4,5 dl socker
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vetemjöl
200 g smält smör
en skvätt mjölk, ca 3 msk

Vispa socker och ägg poröst. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör sedan ner det i ägg/socker smeten. Häll ner det smälta smöret och om smeten känns för tjock häller du ner en liten skvätt mjölk. Smöra och bröa en långpanna, häl ner smeten jämt och grädda i ugnen i 15 minuter på 200 grader. Sedan....


Tosca

1 paket kokos
2 dl socker
1 dl sirap
1,5 dl vispgrädde
75 g smör

....Rör man ihop socker, sirap och grädde i en kastrull. Skär ner smöret i mindre bitar och blanda ner. Värm upp så smöret smälter. Häll ner kokosen och låt koka upp (akta så det inte bränns vid!!). Häll över kakan och ställ in i ugnen i ytterligare 10 minuter, 200 grader.

Klar från ugnen!

onsdag 10 augusti 2011

Gratinerade pastasnäckor

Ibland brukar jag köpa lite annorlunda pasta bara för att det är roligare att äta. Senast köpte jag jättesnäckor. För att det ändå ska bli enkelt att äta så gratinerade jag dem med köttfärssås och ost.


Jag tror inte att jag behöver skriva ut hela receptet den här gången, skriver lite tips istället.

Laga en vanlig köttfärssås som du kryddar precis som du vill och du kan blanda ner allt möjligt som tex majs, champinjoner, oliver, kronärtskocka, minimajs, bacon eller en smaksatt creme fraishe som tex paprika/chili. Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Blanda den färdigkokta pastan med köttfärssåsen (tillräckligt men inte så det blir rinnigt). Lägg i en smord ugnssäker form och strö över lite riven ost som du lätt blandar ner i pastan. In i ugnen i ca 10-15 minuter på 200 grader.

Gratinerad och klar.

Toppa gärna med lite hackad persilja.

söndag 7 augusti 2011

Helstekt kyckling i ugn

Idag blev det kyckling i ugn med hemgjord potatissallad, somrigt och gott. Jag har gjort potatissallad förut, receptet hittar ni här! Att grilla kyckling i ugn tar ca en timme men den sköter sig i stort sett helt själv under den timmen.


2-3 portioner

1 tinad hel kyckling
4-5 kvistar rosmarin
Soja
Smör eller olivolja
1 klyfta vitlök
Salt och peppar

Ta ut kycklingen om den behövs. Blanda rosmarin från en av kvistarna, två delar soja, en del smör/olja, krossad vitlök samt salt och peppar i ett glas eller en skål. Lägg kycklingen på en plåt eller på ett galler och pensla den med blandningen. Vik ihop rosmarinkvistarna och stoppa in i kycklingen. Sätt in i ugnen i ca 45-60 minuter i 200 grader. När halva tiden gått så kan du ta ut kycklingen och pensla igen.

Penslad och fylld med rosmarin. Man kan även dela en citron och ta ena halvan i glaseringen och den andra halvan stoppar man in med rosmarinen.

Kycklingen klar och delad.

Hemmagjord potatissallad är hundra gånger godare än den man köper. Det tar inte lång tid att göra heller, även om den blir bäst när den får stå en stund.

tisdag 19 juli 2011

Flygande Jakob!

Flygande Jakob är en rolig maträtt som man kan göra när man har lite rester av kyckling över. Det är inte så noga med hur mycket av alla ingredienser som ska i heller, det brukar bli gott ändå (och dessutom står det olika i olika recept).


4 portioner (min version av receptet)

1 grillad kyckling eller 2-3 kycklingfiléer
3 dl matlagningsgrädde
2 dl chilisås
1 dl salta jordnötter
1 paket bacon
1 banan

Ta bort köttet från den grillade kycklingen alternativt skär filéerna i bitar och fräs på. Lägg i en ugnssäker form och toppa med bananerna som du skurit i tunna remsor. Blanda grädden och chilisåsen och häll över. In i ugnen i ca 20 minuter på 225 grader. Under tiden skär du baconet fint och steker så det blir knaprigt och bra. Koka ris till. När formen tas ut ur ugnen så häller du över baconet och de salta jordnötterna. Klart att servera!

söndag 17 juli 2011

Rullader på lövbiff

Efter ett mindre (!) uppehåll är bloggen igång igen. Jag har inte riktigt haft tid att göra nya recept och det känns lite tråkigt att lägga upp gamla recept om och om igen. Men nu har jag alltså gjort rullader på lövbiff. Innan jag rullade ihop dem kryddade jag och la på en skiva parmaskinka i varje rullad. Blev inte helt tokigt! Till rulladerna gjorde jag klyftpotatis, ärtor och sås gjord på buljongen från rulladerna.


Lövbiff (2 skivor per person)
Parmaskinka (man kan ha all möjlig fyllning så som persiljesmör, syltlök, gurka, senap eller ostfyllning)
5-7 dl vatten (beroende på storlek av gryta)
1,5 köttbuljongtärning
Salt och peppar
Potatis (olivolja och salt)
Ärtor
Grädde (valfri fetthalt)
Soja

Lägg ut lövbiffarna på en skärbräda. Lägg på fyllningen och rulla ihop. Fäst med en tandpetare. Salta och peppra. Bryn rulladerna lite snabbt i grytan så de får fin stekyta och slå sedan på vattnet och lägg i buljongtärningarna. Låt sjuda i ca 40 minuter. 

Färdiga att brynas.

 Ser inte så aptitligt ut nej... Men det blir bättre!

 Ser fortfarande inte så bra ut... Men det luktar gott!

Skala potatisen och skär i klyftor. Blanda klyftorna med lite olivolja och salt i en bunke och lägg sedan på en plåt i ugnen i ca 20-25 minuter.

När rulladerna är klara tas de upp ur grytan. Ta vara så den mängd av buljongen som du vill göra sås av. Slå på en skvätt grädde, några droppar soja tills du har rätt färg och red av med lite mjöl.

Klart att äta. :)

Ni får ursäkta kvalitén på bilerna. Min vanliga kamera hade helt slut på batteri så det blev mobilkameran istället.

söndag 17 april 2011

Husmanskost

Ikväll lagade jag husmanskost, stekt fläsk med löksås, kokt potatis och ärtor. Vi blev jättemätta, men det kan bero på både fläsket och att jag hade riktig grädde i såsen, det var väldigt mäktigt med andra ord. 

Recept, 4 portioner

8-10 potatisar
Fläsk
2 gula lökar
En skvätt grädde/matlagningsgrädde/mjölk
Vitpeppar
Gröna ärtor

Skala och koka potatisen. Stek fläsket knaperstekt. Hacka löken och stek den sedan i fettet från fläsket (inte så nyttigt men o så gott). Häll på grädden och vitpepparn. Låt koka tills såsen tjocknat lite eller red av den lite lätt. Servera med kokta ärtor. 

Löken steker på.

Färdig sås.

Maten är klar!

söndag 10 april 2011

Äntligen!

Äntligen har vi kommit tillrätta i nya lägenheten (har flyttat) så pass att jag kan börja laga ordentlig mat igen! Veckan är planerad och ingredienserna är inköpta! Det kommer bli kycklinggryta, massor med lax och kanske ett eller annat bakverk? Ikväll lagade jag god men kanske inte så nyttig mat, men så är det söndag och då ska det vara lite tyngre mat tycker jag. Hade tänkt att ha grönsaker till men de glömdes bort i all hunger...

Fetaostbiffar, klyftpotatis och skysås. Broccolin glömdes som sagt bort...

Recept, ca 10 biffar (5 portioner!)

700 gram nötfärs
1 stor gul lök
1 paket fetaost
2 ägg
Svartpeppar, salt
(Om färsen blir blöt kan man ha i lite ströbröd så den blir fastare)

Blanda allt till en smet. Rulla bollar av färsen som plattas ut och steks. Efter att alla biffar är stekta så häller man ner lite grädde (vanlig eller en lättare variant) i stekpannan, rör om och droppa ner ett par droppar soja för färgens skull. Låt koka ihop till en fin skysås. Servera med potatisen och lite grönsaker.


Det behöver inte alltid vara vackert, ibland kan det bara få vara gott!

onsdag 9 mars 2011

Hej hej hallå!

Nej vi har inte avlidit av svält, det har bara varit väldigt mycket med skolan, flytt och nya jobb så det har inte riktigt funnits tid och ork för att uppdatera bloggen. Men ätit har vi! Tänkte visa lite bilder på lite olika rätter jag lagat och lite senare även lägga upp recepten.

Ost- och äggmuffins som mer blev ost-och äggsufflé. 

Pannbiffar i gräddsås med kokt broccoli och blomkål.

Stekt pepparbiff med vitlökssmör och baconlindad sparris i ugn.

lördag 22 januari 2011

Fläskfilé i ugn

Idag gjorde jag ett recept som jag sett på en annan matblogg, matplatsen. Det var jättegott och skötte sig själv i ugnen. Till fläskfilén stekte jag lite olika grönsaker, så som zucchini, röd paprika och gul paprika. Den här rätten var verkligen jättegod, tallrikarna var helt barskrapade!


Recept, 4 portioner

1 stor fläskfilé 
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk soja
4-5 msk tapenade
2 pressade vitlöksklyftor
Salt och peppar

Putsa fläskfilén och lägg den i en smord ugnssäker form. Blanda de övriga ingredienserna i en bunke och häll över fläskfilén. Sätt in i ugnen i 175 grader i ca en timme. Vänd på fläskfilén efter halva tiden så den blir jämt lagad. Skär upp fläskfilén och rör om i såsen innan skivorna läggs i igen. Servera med grönsaker, ris eller potatis.

Vi skrapade tallrikarna men blev ändå inte sådär hemskt proppmätta, mer lagom nöjda. Och visst blir man glad av alla färger från grönsakerna?

torsdag 20 januari 2011

Enkel köttfärssås

Ibland tar man vad man har, och det blir jättebra! Häromdan gjorde jag en enkel och snabb köttfärssås av det vi hade hemma.


Recept, på ett ungefär

300 gram köttfärs
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 hackade schalottenlökar
2 krossade vitlöksklyftor
2 finhackade tomater
Salt, peppar, lite oregano och basilika

Fräs köttfärsen och blanda ner övriga ingredienser. Låt småkoka en bra stund, tillsätt mer vatten om det behövs. Servera med pasta och kanske lite parmesan!

Parmesanen som vi köpte till nyårsafton räckte länge, helt klart ett av de bästa köpen!
     

onsdag 19 januari 2011

Favorit i repris, kycklinggryta!

Idag åt vi en av våra riktiga favoriter, sötsur kycklinggryta! Den är väldigt enkel att göra, det enda som är lite jobbigt är allt hackande. Det är riktigt mycket hackande av grönsaker och lök, men när den biten är klar så är allt super enkelt. Receptet har jag visat tidigare, det hittar ni här! Den här gången gjorde jag dock tredubbelt av den sötsura såsen, det blir väldigt bra faktiskt. Riset blir inte så torrt och det blir bättre när man fryser in resterna.

Många av de viktiga smakerna i den sötsura såsen.

Självklart användes den nya gjutjärnsgrytan! Här steks kycklingen som fått marinera i soja.

Sötsur sås som väntar på att få blandas med.....

....kyckling, paprika, bambuskott, vitlök och purjolök.

 Då blir det så här fint! Låt det småsjuda en stund så paprikan blir lite mjuk men fortfarande lite knaprig.

Så här vackert blir det på tallriken sen med lite sesamfrön på toppen.

söndag 16 januari 2011

Glögg

I julas provade jag på att göra egen glögg, och den blev faktiskt väldigt bra. Och den var väldigt enkel att göra, fast den tar sin tid.


Recept, 2 flaskor

3 bitar hel kanel
20 hela kryddnejlikor
3-4 bitar hel, torkad ingefära
2 tsk hela kardemummakärnor
5-6 pomeransskal
4 dl russin
350 ml okryddat brännvin
2 flaskor enkelt rött vin
5-6 dl socker
 
Lägg alla kryddorna i en burk eller bunke som kan förslutas tätt. Jag använde en diskad gammal rödbetsburk av glas. Häll sedan på brännvinet och låt stå i fyra dagar. Vänd lite på burken någon gång varje dag så att kryddorna blandas lite. Sila sedan bort kryddorna och häll brännvinet i en kastrull. Häll ner de två vinflaskorna och sockret. Värm upp så sockret blandas med vinblandningen och häll på flaska. Värm inte mer än ca 65 grader om du inte vill ha alkoholfri glögg.

 Rosetter kring så blir det lite mer festligt.