fredag 7 maj 2010

Kalops!

Idag blev det husmanskost! Jag tog nämligen fram en riktigt fin köttbit ur frysen som jag gjorde kalops på! Köttet jag tog fram var älg, innanlår. Kalops är en riktigt underskattad maträtt, varför gör man inte det oftare? Till kalopsen hade jag potatismos och gröna ärter.


Recept Kalops (det blev ca 3 portioner)

Innanlår älg, 300 gram
Morötter, 2 st
12 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 krm vitpeppar
4 dl vatten

Skär köttet i bitar (ca 2x2 cm stora) och bryn de så de får fin färg. Skala och dela morötterna i lagom stora bitar. Lägg ner morötterna hos köttet med kryddorna och häll sedan på vattnet lite i taget. Låt sjuda i minst en timme! Ju länge tid kalopsen får sjuda ju mörare blir köttet.

Köttet får brynas.

I med morötter och kryddor. Häll sedan på vattnet.

För att såsen ska tjockna lite kan man ha i lök med morötterna, men om man inte har det går det bra att reda med lite mjöl och vatten innan den tas av spisen. Om färgen är lite för ljus kan man även ha lite soja.

Klart att ätas! Ett plus är att hela lägenheten luktar god kalops i ett par timmar innan middag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar